Vedno in povsod.

Lisa 289 - pexels-photo-1549703Ustvarjate? Veste, kaj to je ali se delate, da ne veste in rečete: »Ah, to ni zame. Komaj uspem vse nujno postoriti čez dan, pa da bi še kaj? Zvečer samo padem v posteljo in izčrpana v trenutku zaspim.« Ali pa: »Kaj pa naj ustvarjam, saj nič ne znam.«

Res je, da smo si tudi v tem ljudje močno različni. Nekdo se loti vsega, pa naj bo to ‘moško’ ali ‘žensko’ delo, drugi obvlada ‘samo’ eno stvar ampak tisto bolje od vsega drugega in drugih, so pa tudi tisti, za katere ne vemo, od kod jim toliko znanja in umetniške žilice, le čudimo se jim in jih občudujemo.

Nekateri od ustvarjenega živijo, drugi to delajo iz veselja, ker čutijo, da bi se radi izrazili, želijo imeti nekaj čisto svojega, včasih pa tudi zato, da se sprostijo. Ker – kaj je ustvarjanje? Ustvarjanje je narediti nekaj svojega, nekaj, na kar smo ponosni, pa če smo dobili idejo sami, jo kje našli ali jo le nadgradili. Ustvarjanje je odklop, čas, ko izgine vse okrog nas, ko ne mislimo na nič drugega, kot le na tisto, kar nastaja pred našimi očmi in pod našimi rokami.

In hočeš nočeš – ustvarjalci smo vsi. Le da v različni meri in vsak po svoje. Tako se včasih vprašam celo, kdo je večji ustvarjalec (umetnik), tisti, ki naredi kopijo neke umetnine, slike ali kipa, na primer, ali tisti, ki je to sliko in kip ustvaril. In obratno.

In ker vedno in povsod obstajata dva pola, je nekomu dano, da se je nečesa spomnil prvi in to potem ustvaril, in drugemu, da to občuti, razbere vse odtenke in detajle, ki jih je ta pred njim upošteval, in videno po-ustvari. Seveda so pogledi na te druge zelo različni in predvsem kritični, toda kaj ni vedno več tudi priredb različnih skladb, za katere se zdi, da smo jih sprejeli prav tako ali pa še bolje kot originalne? Navsezadnje je vsaka nova stvar original, ki je nastal iz ustvarjanja, prav tako kot ima vsak posameznik sebi lasten in edinstven okus in pričakovanja. Za vse.

Zato primite za čopič, potopite roke v gost mavec, naredite načrt za sanjsko hišo, četudi bo, vsaj zaenkrat tako mislite, res ostala samo sanjska, oblikujte zapleten kos oblačila, vzemite debele pletilke v roke, zavijte darilo v najbolj nor paket … pripravite nekomu presenečenje, sebi pa decembra, ki je tako lep in pravljičen, daleč od vsega in vseh ustvarite najlepši dan v letu in uživajte!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 29. november 2018


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s