Nekdo in vsi.

Lisa 300 - pexels-photo-279470Vzornik. Kdo je to? Nekdo, ki ga vidimo in slišimo le na televiziji in v socialnih omrežjih in težko, ali pa zelo redko, v živo, ali nekdo, ki ga poznamo osebno? Nekdo, ki s svojo podobo in pojavo navdihuje množice ali nekdo, ki nam je blizu, pa niti ne vemo, kaj na njem je tako posebnega? Nekdo, kakršen si, zaradi njegove zunanjosti ali dosežkov, marsikdo želi biti, naj je to otrok v sosednji šolski klopi v zgodnjih letih ali že odrasla oseba s svojo družino? Nekdo, za katerega vemo, da nikoli ne moremo biti niti senca njega, si tega sploh ne želimo, a ga neverjetno občudujemo in smo veseli, da smo ga našli, ga celo dobro poznamo ali ga spremljamo kako drugače?

Nekdo, za katerega si želimo, da bi tak ostal za vedno. Da bi nas navdihoval in spodbujal, da bi verjeli, da zmoremo tudi sami. Da bi se nas dotaknil tako globoko, da bi lahko sprostili dolgo zadrževani jok v sebi in se drugič po dnevu polnem žalosti končno le radostno zasmejali na ves glas. Da bi ostal nekdo, ki daje upanje. Da je mogoče. Da se da.

Nekateri vedo, da so vzorniki in čutijo (prav zato) še večjo odgovornost do tega, kakšni so videti in kakšne »rezultate« dosegajo, drugi pa se tega, da so vzorniki, (včasih) niti ne zavedajo in ga iščejo tudi sami ali imajo svojega že celo dlje časa.

Tako eni kot drugi pa smo le ljudje. Ki smo do svoje »vzornosti« prišli na nešteto različnih načinov, nenadoma, kar tako, brez truda, ali po dolgi in zapleteni, drugim nevidni poti polni vzponov in padcev, ki bi jih, če bi vedeli zanje, gotovo cenili še bolj.

In prav zato smo na nek način vzornik drug drugemu prav vsi. Vsaj lahko bi bili. Če bi le bili pozorni bolj na tisto dobro pri vsakem posamezniku, ne hoteli preveč in prehitro. Predvsem pa si ne želeli postati tak kot on, ampak biti veseli, da nam je »prišel« na pot. Za spodbudo. Da ostanemo takšni kot smo in v pomoč k biti vsak dan še bolj podobni samemu sebi. Postati še večji in boljši unikat samega sebe.

Imeti vzornika … Ja, to je dobro.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 14. februar 2019

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s