Koktajl?

Lisa 306 - pexelsKaj je človekova največja vrlina? Tisto, kar ga definira in dela drugačnega od drugih? Vztrajnost, s katero krmari skozi življenje, po gladki poti ali poti polni ovinkov, klancev in spustov? Potrpežljivost? Iznajdljivost? Trma, s katero izpolnjuje svoje želje in cilje ne glede na to, da ga ne podpira nihče in ga okolica ne razume? Zanesljivost v medsebojnih odnosih in pri delu? Točnost? Iskrenost? Znati prisluhniti in slišati, biti sočuten? Prilagodljivost situacijam in ljudem, ki jih srečuje na svoji poti? Odgovornost in spoštljivost? Prijateljstvo v dobrem in slabem?

So vrline, ki ga spremljajo celo življenje, in vrline, ki jih vsak razvija in razvije med izzivi in preizkušnjami skozi katere gre na svoji poti. Včasih so mu znane, včasih ne ve, kako jih je pridobil in zakaj. Tudi tiste lastnosti, ki niso vrline in bi se jih rad znebil, se jih odvadil, nanje pozabil, jih spustil, ker jih ne razume … a ne more, ne gre, pa če se še tako trudi.

In tako kot je vsak človek unikat zase, tako se v njem skriva ali je vidno in opazno že na daleč nekaj vsega, nekaj dobrega, nekaj manj dobrega in, tudi, nekaj »slabega«. Kar ve samo on ali (ob)čutijo samo drugi. Razlika je le v tem, v kakšni meri pri kom in kaj prevladuje v določenem času in okolici, ki v njem sprožajo različne odzive, pod kontrolo ali »neodvisno« od njega, včasih ker je osamljen, včasih zaradi pretirane izpostavljenosti.

Seveda je odvisno tudi od nas, kako nekoga vidimo, nekoga, ki ga poznamo ali nekoga, o katerem smo nekje brali ali o njem (spet od nekoga) slišali. In ker smo preplet vseh vrlin in ne-vrlin vsi, je to, kako bomo nekoga videli, spet vedno odvisno od določenega časa in določene okolice, od našega počutja in situacije v kateri smo, občutkov, ki jih ob tem dobimo, tega kaj tisti trenutek doživljamo, kaj potrebujemo in česa si želimo.

Saj smo pravi mali koktajl, kar malo pijani od vseh teh občutkov! Da bi le znali (včasih) malo počasneje reagirati in se ne odzvati na prvo žogo, si za premislek vzeti nekaj malega več časa, čim večkrat »zbrati« pravo mero vrlin in ne-vrlin in ravnati tako, da je dobro za nas in ne ogroža drugih …

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 28.marec 2019


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s