Zakaj prav zdaj?

Lisa 318 - pexels-photo-2647973Se vprašate kdaj, zakaj je prijateljica prav vaša prijateljica? In sosed, znanec in sodelavka tudi? (Starše tokrat izpustimo.) Zakaj prav oni in ne kdo drug? Res, da že na vsakem vogalu piše, da naključij ni, da se vse zgodi z razlogom, pa verjamete v to? Ali mogoče ne.

Preverite!

Saj ne da se boste vsakokrat, ko boste koga srečali, znanega ali neznanega, začeli takoj spraševati, zakaj prav njega, zakaj prav njo. Sem in tja mogoče že, če boste to osebo spoznali v za vas nepravem času ali pa, nasprotno, v ravno pravem, in se nekomu tam zgoraj zahvaljevali za neverjeten ‘čudež’. Sicer pa se to večkrat zgodi šele čez čas, ko neko osebo poznamo že dlje časa ali ko je ni več v naši bližini in se nam v misli prikrade, ko to najmanj pričakujemo. Ker postanemo na nekaj pozorni, nekaj nenadoma opazimo.

Toda zakaj prav zdaj?

Bodite iskreni do sebe, ne ugotavljajte in ne razglabljajte na glas in z drugimi, pogovarjajte se sami s sabo in poskusite ugotoviti, kaj in zakaj.

Kaj je na prijateljici, kar (vas spomni in) si želite, da bi bili ali imeli. Kaj na sosedi, kar vas prijetno preseneti vedno, kadar jo srečate. Kaj na znancu iz sosednje ulice … Sodelavki, ki hodi mimo vaše pisarne dan za dnem … Kaj na nekomu, ki ste ga spoznali pred petimi minutami …  In tudi kaj na partnerju, ki ga še vedno obožujete. In ker je vse v življenju črno/belo z nešteto odtenki vmes, se je dobro vprašati tudi, kaj ne bi imeli, česa si ne želite, kakšni ne želite biti, kakšni nočete biti.

Otroci, majhni in že malo večji, radi naredijo prav tisto, česar ne smejo, kajne? Pa smo tudi odrasli taki? Za otroke mirno rečemo, da tako delajo namenoma, za odrasle pa, da smo trmasti in nočemo poslušati nasvetov; za otroke, da so njihove glavice še prazne in nimajo nobenih zavor in strahov, da šele spoznavajo ovire in ‘pravila’ življenja, za odrasle, da živijo na podlagi izkušenj. Toda …

Če se ozremo okrog sebe in (predvsem) poglobimo vase, lahko iz ljudi okrog sebe črpamo tako pozitivno kot opazimo in se poskušamo izogniti negativnemu. In se, prav preko teh spoznanj in občutkov, ki se rojevajo v nas, in so od osebe do osebe tako zelo različni, (lahko) spreminjamo in napredujemo. V spoštovanju in odgovornosti, sočutju in pripravljenosti pomagati (če nas kdo prosi za pomoč), komunikativnosti in izmenjavi mnenj, samoiniciativnosti in odkrivanju neznanega.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 20. junij 2019

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s