Beli in črni … pa tudi vsi vmes.

Belo – črno. Resnica – laž. Pogum – strah. Akcija – cona udobja. Moč – nemoč. Ljubezen – sovraštvo. Želje – realnost.

Črno – belo. Laž – resnica. Strah – pogum. Cona udobja – akcija. Nemoč – moč. Sovraštvo – ljubezen. Realnost – želje.

Na prvi pogled je prvo in drugo isto, pa vendar drugače. Ne? Preberite čisto počasi še enkrat, predvsem prvo besedo. In naslednjo prvo …

Kamorkoli se obrnemo in pogledamo, obstajata belo in črno, resnica in laž, pogum in strah, akcija in cona udobja, moč in nemoč, ljubezen in sovraštvo … želje in realnost. Vedno sta bila in sta dva pola. Dobro in slabo, pozitivno in negativno, jin in jang.

Na nas je, da se odločimo, kako bomo izbrali, da bomo spremembo, za katero smo se odločili sami ali pa nam je bila vsiljena brez našega privoljenja, laže sprejeli in z njo živeli dalje. Kako bomo pogledali … belo ali črno? Verjetno velikokrat najprej črno, pa vendar … nam črna lahko pomaga?

Vsi imamo svoje strahove, tako otroci kot odrasli, to je človeško, pa čeprav naj bi bil strah votel, okrog in okrog njega pa en sam nič; vsaj tako so mi govorili, ko sem bila majhna.

Strahovi so spremembe, majhne, velike in zelo velike, tiste, ki jih pričakujemo, še bolj pa tiste, na katere nismo pripravljeni. Na spremembe pa smo občutljivi. Ker jih ne želimo ali pa nočemo in ne moremo sprejeti.

Pa vendar, h komu se v svojih slabih dneh raje zatečemo? K nekomu, ki stoka z nami ali nekomu, ki nas bodri in poskuša s humorjem pregnati naše črne misli in težave, ki so mogoče tudi njegove? Ne gre za izogibanje situaciji, pa kakršna koli že je, gre le za drugačen pogled in reševanje le-te. Eni strah rešujemo z belo, drugi s črno barvo, eni sami, drugi s pomočjo drugih, tistih, ki so to izkušnjo mogoče že doživeli ali pa na njega gledajo z belo. So pa tudi tretji, ki strahu ne poznajo, ki jim je bistvo življenja samo – življenje!

Zato poglejmo v nebo in se veselimo vsakega trenutka posebej. Tudi na nebu se sprehajajo oblaki. Beli in črni … pa tudi vsi vmes.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 19. november 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s