Visoke pete v rdeči barvi je prvi nosil moški!

Veliko vlogo pri oblačenju med plemstvom je v 17. stoletju odigral Ludvik XIV, francoski kralj, imenovan tudi »sončni kralj«. Vzdevek je dobil po vlogi v Baletu noči, ko je kot 15-letni mladenič na glavi nosi veliko masko sonca. Razkošje je ljubil povsod okrog sebe. Bil je sicer grd in majhen, zato pa toliko bolj nečimrn. Imel je množico šivilj in krojačev, ki so mu šivali obleke z naborki. Bil prava modna ikona, in prirejal razkošne zabave, na katerih so se uvajale tudi modne novosti. Prav on je bil tisti, ki je začel nositi čevlje z debelim podplatom, platformo, ki smo jo pri nas osvojili šele ob prelomu tisočletja. Čevlji so bili v njegovem času posebej bogato okrašeni z raznimi trakovi, vezenjem in detajli iz tekstila, pete so bile pobarvane rdeče, zgornji rob škornja so včasih obrobljale čipke … novost pa so bile zaponke, nadomestile so vrvice, ki so jih zaradi praktičnega zavezovanja prvi osvojili moški.

Med 17. in 18. st. je pri nošenju čevljev prišlo do zanimivega preobrata, nosilo se je v glavnem nizke pete. Med drugim je bilo to tudi obdobje čarovnic, visoke pete pa že nekaj časa simbol za spolnost, zato so bile nezaželene, celo prepovedane. V 18. stoletju so čevlji bolj redko pokukali izpod oblačil.

Visoka peta se je spet vrnila konec 19. stoletja, ampak so jo nosile samo ženske.

Moški modeli so postali predvsem praktični, peta je bila nižja, barve bolj umirjene, ženski modeli pa včasih prav absurdno okrašeni – z verižicami, ki so povezovale oba čevlja, tako kot pri zapornikih!

Nasploh je v 19. stoletju pri izdelavi čevljev prišlo do velikih sprememb. Do sredine stoletja so čevljarji čevlje šivali ročno, desni čevelj je bil enak levemu, uhodil ga je šele lastnik, po navadi tik pred razpadom čevlja, potem pa … leta 1846 je Elias Howe izumil prvi šivalni stroj, leta 1859 Lyman R. Blake napravo za šivanje podplatov na zgornji del čevlja, tri leta kasneje se je pojavil stroj za šivanje usnja in leta 1870 stroj za pribijanje pet.

Kaj nam ponujajo modni ustvarjalci v zadnjem stoletju pa – naslednjič!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 13. februar 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s