Maske ne nosimo samo na noč čarovnic in za pusta.

Jaz imam rada vse praznike. Take, ki imajo za sabo zgodovino, tiste s tradicijo in tiste, ki jih praznujemo šele zadnje čase. Vse pa predvsem zato, ker nas je večina prostih in se v zraku čuti energija, ki je tako zelo lahkotna.

So pa tudi prazniki, ko prostega dneva ni in praznujemo le del dneva. Noči čarovnic, na primer, se veselijo vse »neustrašne« prijazne ali hudobne čarovnice, ki v kostumu na zabavi strašijo pozno v noč, pusta pa mlado in staro. Eni se preoblečejo tik pred zabavo, drugi pa si za izdelavo kostuma vzamejo celo mesec in več. Dva praznika mask, ko se lahko spremenimo v pravo nasprotje samih sebe in nas ne morejo prepoznati niti prijatelji.

Spomnim se, da sem bila lani prav na pustni dan povabljena na predstavo v gledališče malo izven Ljubljane. Takoj sem prijateljico vprašala, če bomo v maskah, šlo naj bi nas pet. Odgovora nisem dobila, pa sem se odločila kar sama. Preko bele bluze sem oblekla črne hlače in črn suknjič, si okrog vratu zavezala rjavo ogrlico iz blaga, lase počesala tesno ob glavi, naredila močan črn make up in nohte pobarvala v rjavo. Elegantno, ker nisem vedela, kako bodo oblečeni drugi. In, seveda sem bila med obiskovalci edina! Ni čudno, da me je vsak pogledal vsaj dvakrat. Tako zelo sem se spojila z »nedolžno« masko, da mi je bilo kar nekaj časa čudno, zakaj. Jaz sem se dobro počutila. Bolj se je zdelo, da so v zadregi drugi. Jaz nikakor nisem bila.

Ne nosimo pa maske samo na noč čarovnic in za pusta, nosimo jo pravzaprav vsak dan. To so frizura in make up, obleka in čevlji pa še vsi dodatki zraven. Rečemo ji lahko tudi samozavest. Ki jo manj pogumni z(a) zunanjo podobo skrijejo, bolj pogumni pa radi in z veseljem pokažejo.

Zato, če ste malo manj pogumni, začnite razmišljati o kostumu, ki ga boste nosili na naslednji pustni zabavi. Že danes! Naj bo čim bolj drugačen od vaše vsakdanje podobe. Privoščite si. Bodite manekenka, dama iz visoke družbe … ali pa direktor! Mogoče vam bo prav to pomagalo, da si boste naslednji dan z obleko o sebi upali povedati – več.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 13. november 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s