Zgodovina se ponavlja … ali pa le nadaljuje.

benesko-narocilo-zepna-knjiga (2)

Velikokrat se sprašujemo, od kod le izhaja neka beseda ali pojem, obred ali običaj, navada ali pričakovanje v vsakdanjem življenju … in včasih nam uspe, da razlago najdemo kar mimogrede. Tudi v knjigah … če le beremo počasi in sem in tja tudi “med vrsticami”.

Tako je zanimiva tudi knjiga “Beneško naročilo”, ki se dogaja v Benetkah leta 1576. Mogoče kakšen namig k razumevanju življenja ali v citatih iz nje najdete tudi vi.

 

 

 

 

“Pričakoval je zgolj funkcionalno zemljišče, vendar je bila tam zelena jasa bujne trave in prelep drevored dozorelih belih murv, ki so s svojimi zlato obrobljenimi listi mahale po sinjem nebu. Sem in tja so po tleh ležali kratki stebri in veliki padli kamni, ki so pričali o stari zgradbi, ki je nekoč stala tam. Tik za obzidjem je bil trg nizkih kamnitih božnic in majhna cerkev na robu, v središču pa je stala velika stavba s streho in z oboki, ki so se odpirali v zrak, in so jo Benečani imenovali Tezon.

Slišal je že za ta kraj in zdaj si je lahko predstavljal, kaj bi se zgodilo, če bi sem priplula ladja. Videl je prizor in v mislih na otok postavil ljudi. Najprej bi se izkrcala posadka in se sprehodila skozi plitev nasad lip. Potem bi z ladje prinesli blago in ga nakopičili v Tezonu, pri tem pa na zid nad kupom blaga zarisali edinstveno insignijo ali oznako pošiljke. Potem bi se posadka za štirideset dni – od tu izvira beseda karantena – preselila v ubožnice. Pričakovano je bilo, da bodo ostali zdravi in krepostni ter da se bodo udeleževali maš v majhni cerkvi, razen če so bili neverniki. Vsak štirideseti dan so blago skozi odrpte oboke prinesli iz Tezona, ga prekadili z očiščevalnimi obnji, prezračili in čez noč spet nakopičili pod veliko streho. Ko so blago in posadko proglasili za zdrave, so smeli oditi in vstopiti v same Benetke, kjer so se lahko izkrcali in trgovali s svojim blagom.”

* * *

“Vojvoda Nicolo je želel svojo edinko vzgojiti tako, da bi poznala vse umetnosti, ki pritičejo mladim damam, da bi se lahko nekega dne dobro poročila in mu izpolnila vse želje.”

* * *

“Rodil sem se v soboto in če se rodiš na ta dan, v Benetkah velja, da te je bog blagoslovil. Poimenujejo te po dnevu. Tudi moj oče se je rodil na ta dan in je nosil enako ime, torej sem bil dvojno blagoslovljen z imenom Zabato Zabatini.”

* * *

Ko najdem spet kaj novega in zanimivega … pa nadaljujem!

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s