Smo (pač) bitja, ki morajo vse izkusiti sama.


lisa-175Ni osebe, ki si ne bi želela biti urejena, če tem besedam še tako nasprotuje. So sicer razlogi, vsaj tako sama misli, da si tega ne zasluži, da to njej ni dosegljivo, da nima dovolj denarja, da hodi le v službo, kjer je oblečena v uniformo, da tako ali tako ne gre nikamor drugam, da je predebela, da je prestara, da … da … da …

So pa tudi izgovori.

Vsak je že vsaj enkrat skrbno pregledal »prej in potem« prispevek v kakšni reviji ali si na televiziji ogledal oddajo, nekateri jih gledajo celo redno in vsakokrat posebej presenečeno ugotovijo, da v novi podobi zažari čisto vsak. Tudi brez make upa. V čem je potem problem znanke, ki je videti, kot da prihaja iz prejšnjega stoletja? V tem, da se ne znajde dobro v svoji koži, da ima slabo samopodobo in pravzaprav sploh ne želi, da bi jo kdo opazil?

Vsak ima ob sebi tudi nekoga, ki mu, ko ima slabe trenutke ali celo dni, stoji ob strani in ga spodbuja. Pa je to res nekdo, ki se mu lahko odpre? Mu bo pripravljen prisluhniti in ga tudi slišati? Bo lahko čutil to kar ona ali on? Ni to mogoče prijateljica ali prijatelj, pred katero se kljub vsemu trudi biti čim bolje in ne popustiti, ampak zaupati samo sebi?

Res je, smo pač bitja, ki morajo vse izkusiti sama. Žal.

Zakaj (tudi) potem obstajajo psihologi in različni terapevti? Mar ne zato, da jim lahko zaupamo najgloblje skrbi in težave, da nas predvsem poslušajo in smo velikokrat veseli že, ker vemo, da nas ne bodo niti kritizirali niti sodili, naše težave pa bodo pri njih ostale varno skrite pred našo družino, prijatelji in znanci.

Zakaj potem tudi svoje stilske preobrazbe ne bi zaupali nekomu, ki tankočutno prisluhne in se poglobi v notranjost vsake osebe posebej? In najprej pogleda v omaro, v kateri se skriva njena prava (samo)podoba? Z vsemi čudovitimi oblačili, ki si jih ne upa nositi in jih je kupila v enem od svojih boljših trenutkov, in tistimi, ki že dolgo čakajo na odpis (vsaj v njeni garderobi), ker so že močno utrujena in obledela, ker se že na daleč vidi, da so prastara ali pa enostavno zato, ker se je oseba spremenila, ne samo navzven ampak tudi navznoter.

Še nekaj let nazaj je veljalo, da si stilista lahko privoščijo samo tisti z debelo denarnico, toda verjemite, temu ni več tako. »Veter v omari« je dobrodošla sprememba za vsakogar … če ga naredi oseba, ki vas pogleda z drugačnimi očmi, pa še toliko bolj!

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 15. september 2016

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s