Lahko je enostavno!

Lisa 204 1Vedno me moti, ko nekdo reče: »Življenje je šola.« Ali pa, da se v življenju »učimo«. Stopite pred ogledalo … vzemite si čas … opazujte se … in se poglobite vase … V tišini. Kaj vidite? Nekoga, ki ga poznate že zelo dolgo ali nekoga, ki ste ga ravnokar zagledali, pa ga pravzaprav sploh ne poznate? In če velja bolj to zadnje in bi se radi bolje spoznali? Se, ko se z nekom poglobljeno pogovarjate, učite ali spoznavate? Se na koncu delavnice ali seminarja o sebi nekaj na-učite ali o sebi nekaj novega spo-znate?

Opazite razliko? Učili smo se govoriti in hoditi, brati in računati … Črka A je in ostaja črka A, vedno, le postavljamo jo na različna mesta. Enaka ostaja tudi beseda, čeprav ji lahko pomen spremenimo le z naglasom. Misel, tiha ali napisana, pa je že tista, ki jo glede na svoj karakter, samozavest in samopodobo, in seveda to, kar želi povedati, oblikuje vsak posameznik posebej, poslušalec in bralec pa (spet) slišita vsak po svoje.

Spoznavamo se, ko prisluhnemo sami sebi, ko poslušamo, kaj nam govorijo občutki. Ko zunanje dražljaje, ki nas spremljajo in vztrajno zapeljujejo vsak trenutek našega vsakdana sicer zaznamo in slišimo, pa jih vendar pre-tehtamo in se odločamo na podlagi svojih občutkov. Seveda (mogoče) odločitve niso vedno »prave«, se na koncu izteče drugače, kot bi si želeli, pa vendar … To je življenje! Ko se zdi, da je vsak naslednji korak korak v neznano, ker se zanj odločamo brez pravih pravil in napotkov. Ker jih za življenje – ni. Ker življenje živimo na podlagi prilagajanja dobrim in manj dobrim situacijam in na podlagi lastnih izkušenj.

Velikokrat ko tehtam med dvema možnostma, si zamislim, kaj bi se zgodilo, če bi se odločila za eno in kaj če za drugo. Vzamem si par trenutkov, pozabim na čustva in se umirim … se postavim v eno … potem še v drugo situacijo … In telo mi vedno ponudi odgovor. V trenutku in brez besed.

Ne? Spomnite se, kako je bilo, ko ste se prvič zaljubili. Že hitra misel vas sladko zaziblje in pogreje, na ustnice pa privabi nasmešek, kajne? Kaj pa se je z vami dogajalo, ko …?

Lahko je enostavno!

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 13. april 2017


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s